top of page
IMG20221204184101.jpg

Merak ettikleriniz ?

Bir Çiçek Koleji Anaokulu

Orman Okulu EÄŸitimi nedir ? 

Orman Okulu, düzenli oturumlarla bütünsel büyüme fırsatları sunan, çocuk merkezli, ilham verici sürekliliÄŸi olan bir öÄŸrenme sürecidir. Oynamayı, keÅŸfetmeyi ve risk almayı destekleyen uzun vadeli bir programdır. DoÄŸal bir ortamda öÄŸrenenlerden ilham alan, uygulamalı deneyimler yoluyla güven ve benlik saygısı geliÅŸtirir.

Orman Okulu, yeni ve yaratıcı öÄŸrenicileri desteklemek için öÄŸrenme stillerini ve becerilerini sürekli geliÅŸtiren, dünya çapında binlerce eÄŸitimli uygulayıcı tarafından paylaşılan bir geliÅŸimsel geliÅŸime sahiptir.

Süreç bilgi toplamanın ötesinde yardımcı olur ve kolaylaÅŸtırır, öÄŸrenenlerin sosyal, duygusal, ruhsal, fiziksel ve entelektüel olarak geliÅŸmesine yardımcı olur. ÖÄŸrencilerin bir ÅŸeyler denemeleri ve risk almaları için güvenli, yargılayıcı olmayan bir besleyici ortam oluÅŸturur. 

Orman Okulu, dünya ile derin ve anlamlı bir baÄŸlantıya ve bir öÄŸrencinin dünyaya nasıl uyduÄŸuna dair bir anlayışa ilham verir. Riske yaklaşımımız, öÄŸrencilerin gerçek dünyadaki sorunları çözerek, özgüven ve direnç geliÅŸtirerek yeteneklerini sürekli olarak geliÅŸtirmeleri anlamına gelir. Riskin fiziksel zarar verme potansiyelinden daha fazlası olduÄŸuna inanıyoruz, ancak daha bütünsel bir ÅŸey, yaptığımız her ÅŸeyde riskler var ve bunların üstesinden gelerek büyüyoruz.

Bu nedenle Orman Okulu, katılımcıların saÄŸlıklı, dirençli, yaratıcı ve bağımsız öÄŸrenenler olmalarına yardımcı olur.

orman_okulu_akredite_edited.png

Orman Okulu Akreditasyon

Kurumumuz Åžile Kabakozda uygulama merkezi bulunan Orman Okulu DerneÄŸine akreditedir. EÄŸitmenlerimiz, ilk yardım eÄŸitimi almış 3. Seviye Orman Okulu EÄŸitmen eÄŸitimlerini tamamlayarak Orman Okulu Lideri olmaya hak kazanmıştır. BelirlediÄŸimiz Ormanlık alanımızın risk analizleri, Çed raporları hazırlanmış, flora ve fauna çeÅŸitliliÄŸi çıkartılmıştır. Orman Okulu eÄŸitimi ciddi ve sürekliliÄŸi olan bir süreçtir. EÄŸitimi alınmadan ve uygun kıyafetler olmadan çocukların ormanlık alanlarda bulundurulması risklidir ve doÄŸru deÄŸildir. Bu eÄŸitim ile alakalı seçim yapacağınız süreçlerde mutlaka bu hassasiyetlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Orman Okulu Ä°lkelerimiz

Orman Okulu Ä°lkeleri, Orman Okulu davranış kalıplarını ÅŸekillendiren ve yöneten altı temel ilkenin tümüne uyan bir yaklaşımdır. Dış mekanda yapılan eÄŸitiminin birçok türü vardır ve hepsi çok büyük bir deÄŸere sahiptir, ancak Orman Okulu ulaşımı, dağıtımı ve etkisi açısından çok daha etkili ve benzersizdir.
Bu altı ilke şunlardır:
Ä°lke 1: Orman Okulu, tek seferlik bir ziyaretten ziyade, ormanlık alanda veya doÄŸal ortamda sık ve düzenli oturumların uzun vadeli bir sürecidir. Planlama, uyarlama, gözlemler ve gözden geçirme Orman Okulunun ayrılmaz unsurlarıdır.

Ä°lke 2: Orman Okulu, öÄŸrenci ile doÄŸal dünya arasındaki iliÅŸkinin geliÅŸimini desteklemek için ormanlık veya doÄŸal aÄŸaçlık bir ortamda yer alır.

Ä°lke 3: Orman Okulu, dirençli, kendine güvenen, bağımsız ve yaratıcı öÄŸrenicileri teÅŸvik ederek dahil olan herkesin bütünsel geliÅŸimini teÅŸvik etmeyi amaçlamaktadır.

Ä°lke 4: Orman Okulu, öÄŸrencilere çevreye ve kendilerine uygun, desteklenen riskleri alma fırsatı sunar.

Ä°lke 5: Orman Okulu, mesleki uygulamalarını sürekli olarak sürdüren ve geliÅŸtiren nitelikli Orman Okulu uygulayıcıları tarafından yürütülür.

Ä°lke 6: Orman Okulu, geliÅŸim ve öÄŸrenme için bir topluluk oluÅŸturmak için bir dizi öÄŸrenci merkezli süreç kullanır.

ormanokulu_egitim setlerimiz.png

Orman Okulu Programımız nasıl işler ?

Okulumuza 15 dk. mesafede bulunan orman alanımıza her haftada bir gün (hava koÅŸullarında ormana girmemize izin verdikçe) mutlaka gidilir. Her yaÅŸ grubu için program iki saat sürmektedir.

-EÄŸitim içerikleri her hafta deÄŸiÅŸmektedir ve Programımız eÄŸitim fasikülleri üzerinden aylık olarak yürütülmektedir. 

Bir günlük program akışımız; 

1- AÇILIÅž ÇEMBERÄ°

Çocuklar her orman okulu seansına açılış çemberi ile baÅŸlarlar. Bu süreç onları biraz sonra baÅŸlayacak olan öÄŸrenme ve geliÅŸim serüvenleri için psikolojik olarak hazırlar. Ayrıca ekip olarak hareket etme yeteÄŸini kazanmaları ve aynı anda baÅŸlama için gerekli olan sabretme duygusunu geliÅŸtirmeleri ile birlikte çemberde kendilerini ifade ederek sosyal geliÅŸimlerinin desteklenmesine saÄŸlanmaktadır.

2- SERBEST OYUN
Çocukların sosyalleÅŸmesi, paylaÅŸması, sorumluluk bilincinin geliÅŸmesi, akranları ile iletiÅŸim kurmaları için 10 dakikalın bir serbest oyun zamanı oluÅŸturulmuÅŸtur. Burada eÄŸitmenlerimiz minimum müdehale ile çocukları gözlemleme süreçlerini yürütmektedirler.

3- EKOLOJÄ° ATÖLYESÄ°

Ekolojik Farkındalığın oluÅŸması ve buna uygun davranış yeteneklerinin geliÅŸmesi için çocuklarımız her hafta farklı bir ekoloji etkinliÄŸi gerçekleÅŸtirmektedir. Ayda bir defa mutlaka çocuklarımızın hazırladığı malzemelerle piÅŸirme etkinliÄŸi yapılır. Ekmek yapımından tohum ekimine, diÅŸ macunu yapımından kompost üretimine kadar bir çok deneyim yaÅŸamaktayız.

4- SANAT ATÖLYESÄ°

Teknolojinin farkında olmadan hayatımızı çok daha fazla istila ettiÄŸi bu günlerde, çocuklarımızın hayal gücü körelmekle birlikte, bir çok duyguyu hissetme ve yaÅŸama konusunda zorlanmaktadırlar. Ormanın sunduÄŸu doÄŸal materyallerle gerçekleÅŸtirilen etkinliklerde hayal kurmaları ve bunu somut olarak hayata geçirerek farklı duyu ve duygu durumlarını keÅŸfetmeleri saÄŸlanmaktadır.

5- NEFES ATÖLYESÄ°

Çocuklar DoÄŸa Atölyesinin baÅŸlangıcında oluÅŸturulan çemberde kendi yaÅŸ gruplarına uygun nefes çalışması egzersizleri yaparlar. Uygun nefes almak, anda kalmak, farkıdalıklarının geliÅŸmesi gibi bir çok kazanım süreç içerisinde karşımıza çıkmaktadır.

6- DOÄžA ATÖLYESÄ°
Her hava koÅŸulunda her hafta mutlaka ormanın içerisinde bulunan çember alanına bir yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirilir. Bu yürüyüÅŸ yaklaşım 15 dakika sürmektedir. YürüyüÅŸ esnasında çocukla bir çok zorlukla karşılaşır ve mücadele etme yetenekleri ile zihinsel becerilerinin geliÅŸmesi saÄŸlanır. YürüyüÅŸ yaÅŸ gruplarına uygun zorluk derecesine göre belirlenmiÅŸ rotalarda sürdürülür.

7- MASAL ATÖLYESÄ°

Ormanın içerisinde bulunan çember alanında bir masal/hikaye saati yapılır. YürüyüÅŸ sonrası çocukların soluklanmaları ve ormandaki canlılarla ilgili çeÅŸitli bilgileri masal/hikaye aracılığı ile alıp gerçek manada doÄŸayla kurulan bağın pekiÅŸtirilmesi saÄŸlanmaktadır.

8- HAREKET ATÖLYESÄ°

Burada çocuklarla birlikte yaklaşık beÅŸ dakika sürecek saÄŸlıklı yaÅŸam egzersizleri gerçekleÅŸtirilir. YaÅŸ gruplarına göre yapılan hareketlerle çocukların kendi vücutlarını tanımaları ve daha esnek hareket etme yeteneklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

9- KAPANIÅž ÇEMBERÄ°

Orman Okulu Seanları açılışta olduÄŸu gibi kapanıştada bir çemberle bitirilir. Burada süreç yönetimi ile baÅŸlangıç ve bitiÅŸlerdeki farkındalığın arttırılması hedeflenmektedir. Sen çocuklarımızı ailelerinin yanlarına yaÅŸadıkları serüvenleri anlatmaları üzerine uÄŸurlarız.

LOGO_Bir Äiáek Koleji Anaokulu_ok.jpg
bottom of page