top of page
bir çiçek montessori.png

Dr. Maria Montessori

Maria Montessori, 31 Ağustos 1870'te İtalya'nın Chiaravalle kasabasında doğdu. Babası Alessandro kamu hizmetinde bir muhasebeciydi ve annesi Renilde Stoppani iyi eğitimli ve okuma tutkusu olan bir bayandı. Montessori ailesi 1874'ün sonlarında Roma'ya taşındı ve 1876'da genç Maria, Via di San Nicolo da Tolentino'daki yerel devlet okuluna kaydoldu. Eğitimi ilerledikçe, kadınların kariyerlerini kısıtlayan engelleri aşmaya başladı. 1886'dan 1890'a kadar mühendis olma niyetiyle girdiği Regio Istituto Tecnico Leonardo da Vinci'de eğitimine devam etti. Orta öğretime devam eden çoğu kız teknik okula gitmek yerine klasikleri

okuduğundan, bu o zamanlar alışılmadık bir durumdu. Mezun olduktan sonra, Montessori'nin ailesi, o zamanlar kadınlara açık olan birkaç meslekten biri olan öğretmenlik alanında kariyer yapması için onu teşvik etti, ancak tıp fakültesine girip doktor olmaya kararlıydı. Babası bu duruma karşı çıktı - o zamanlar tıp fakültesi tamamen erkeklerden oluşan bir koruma alanıydı - ve başlangıçta okul müdürü Maria'nın girmesine izin vermedi. Profesörle başarısız olan görüşmeyi görünüşe göre "Doktor olacağımı biliyorum" diyerek bitirmişti. 1890'da Montessori, fizik, matematik ve doğa bilimleri okumak için Roma Üniversitesi'ne kaydoldu ve iki yıl sonra diplomasını aldı. Bu, İtalya'daki ilk kadınlardan biri olarak Tıp Fakültesine girmesini ve Roma Üniversitesi'nde ilk okuyan kadın olmasını sağladı. Montessori sadece cinsiyeti nedeniyle değil, konuya hakim olmaya gerçekten niyetli olduğu için öne çıktı. Tıp fakültesinde, özel eğitim yoluyla kazandığı parayla birlikte tıp eğitiminin çoğunu karşılamasını sağlayan bir dizi burs kazandı.

Tıp fakültesinde geçirdiği zaman kolay değildi. Erkek meslektaşlarının önyargılarıyla karşılaştı ve karma sınıflarda yapılmasına izin verilmediği için diseksiyonlar üzerinde tek başına çalışmak zorunda kaldı. Ama kendini adamış bir öğrenciydi ve 10 Temmuz 1896'da İtalya'nın ilk kadın doktorlarından biri oldu ve bu ayrımla ülke çapında da tanındı. 

Aynı yılın Eylül ayında, Berlin'deki Uluslararası Kadın Kongresi'nde İtalya'yı temsil etmesi istendi ve Kongre'de yaptığı konuşmada, kadınların erkeklerle eşit ücrete hak kazanması gerektiğini savunan bir sosyal reform tezi geliştirdi. Olayı haber yapan bir muhabir, hastalarının bir kadın doktora nasıl tepki verdiğini sordu. O, "... birinin onları gerçekten umursadığını sezgisel olarak biliyorlar ... Kadınların yararlı bir yaşam sürmesine karşı önyargılı olanlar yalnızca üst sınıflardır." [1] Montessori, Kasım 1896'da Roma'ya döndüğünde, Roma'daki Santo Spirito Hastanesinde cerrahi asistanı olarak çalışmaya başladı. Oradaki işinin çoğu fakirlerle

ve özellikle onların çocukları ile oldu. Bir doktor olarak, hastalarına 'ilgilenme', onların sıcak olmasını ve uygun şekilde beslenmesini sağlamanın yanı sıra hastalıklarına teşhis koyma ve onları tedavi etme biçimiyle dikkat çekiyordu.

...

YAZININ TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAN '' Maria Montessorinin Biyografisi.PDF'' isimli dosyayı indirebilirsiniz.

logo9x3_düzenlendi_edited_edited.png
bottom of page