top of page
LOGO_Bir Äiáek Koleji Anaokulu_ok.jpg

Montessori Eğitimimiz

Bir Çiçek Koleji Anaokulu

Montessori Eğitiminin farkı

Montessori eğitimi, bir çocuğun, evde, işte ve toplum içinde dünyaya katkıda bulunabilen, tatmin olmuş ve üretken bir yetişkin olma becerisini geliştirir. Maria Montessori'nin doğumdan yetişkinliğe kadar insan gelişimini gözlemlemesi, çocukların doğal gelişimini destekleyen, yaşamda tam potansiyellerine ulaşmaları için beceri ve destek sağlayan bir eğitim yaklaşımına yol açtı. Güçlü bir duygusal, davranışsal ve ahlaki temele sahip çocuklar, gerçek dünyaya hazır, motive olmuş, aktif ve bağımsız öğrenenler olurlar.

Montessori yaklaşımı, çocuklara sosyal ve duygusal öğrenme çerçevesinde elde edilen kalıcı entelektüel yetenekler sağlar.
Montessori, çocuğu bütün olarak geliştirir. Akademisyenler ve bilgi oluşturma, yaratıcı düşünme ve başkalarının ihtiyaçlarını anlama yeteneği Montessori eğitiminin temel nitelikleridir. Bu temel beceriler erken yaşta teşvik edildiğinde, çocuklar problem çözme, sebat etme ve her koşulda başkalarıyla iyi etkileşim kurma yeteneği kazanır.

Montessori öğretmenleri çocuklara keşif yoluyla rehberlik eder. Çocuk gelişimi konusunda uzmandırlar ve çocuklara bağımsız olarak öğrenmeleri ve benzersiz potansiyellerine ulaşmaları için rehberlik ederler. Çocuklar kendi öğrenme deneyimleriyle meşgul olma özgürlüğüne sahiptir ve Montessori öğretmeni bu süreç boyunca çocuğu desteklemek için oradadır. 

Eşsiz ve ilgi çekici bir öğrenme ortamı vardır. Geleneksel sınıfların aksine, Montessori öğrenme ortamları , her çocuğun gelişim aşamasının özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrenme, çocuğun her belirli anda neye ihtiyacı olduğunu bulmak için yaptığı aktivite ve bağımsızlıkla ilgilidir.

3 - 6 yaş Montessori eğitimimiz

Kişiliklerinin temellerini oluşturan üç yaşındaki çocuklar, yeteneklerini geliştirmeye ve mükemmelleştirmeye hazır bir şekilde hazırlanmış ortama gelirler. Bağımsızlığı ve öz yeterliliği destekleyen gerçek yaşam etkinlikleriyle en iyi şekilde öğrenirler; somut duyusal deneyim sağlamak için nesnelerin manipülasyonu; ve hareketlerinin, duyusal algılarının, dillerinin ve zekalarının gelişmesine yol açan açık uçlu keşiflerdir. 3 ila 6 yaş arasındaki bu genişletilmiş topluluğun tüm üyeleri, kendi ilgi alanlarını takip etme, kendi etkinliklerini özgürce seçme, konsantrasyon kapasitelerini geliştirme ve ortaya çıkan akıl, hayal gücü ve hayal gücü ile kendi hızlarında meşgul olma fırsatlarıyla gelişirler. Materyaller ve aktiviteler, kendi kendine keşif ve öğrenmeyi desteklemek için tasarlanmıştır ve bu nedenle bu gelişim aşaması için mükemmel bir eşleşmedir. Hem bağımsızlığı hem de sosyal becerileri geliştiren Pratik Yaşam etkinlikleri etrafında düzenlenirler; Duyusal algıyı iyileştiren duyusal faaliyetler; Konuşma Dili, Yazma ve Okuma becerilerinin geliştirilmesi; ve temel matematiksel kavramları geliştiren matematiksel etkinlikler; yanı sıra insanın coğrafya, tarih, biyoloji, bilim, müzik ve sanat anlayışımızı yansıtan faaliyetlerdir. Eğitimli bir BÇKA rehberi, çocuklara bu yolculukta rehberlik ederek, onların dünyalarında olumlu, toplum yanlısı bir yer almaya hazır, iyi adapte olmuş bireyler olmalarına yardımcı olur.

bçka_sınıfiçinden.jpeg

Montessori eğitimi ortamımız

Montessori eğitim ortamlımız çocuk merkezli öğrenme için özenle hazırlanmıştır.

Montessori ortamı: 

  • Belirli bir aralıkta karma yaş grubunun gelişimsel özelliklerini ve ilgi alanlarını desteklemek için organize edilmiştir;

  • Hem iç mekan hem de dış mekan ortamlarında canlı ve amaçlı etkileşimi teşvik eder;

  • Herhangi bir kültüre veya ortama uyarlanabilir; ve,

  • Eğitimli yetişkinin, her benzersiz öğrencinin ortaya koyduğu hem evrensel hem de bireysel ihtiyaçları dikkatli bir şekilde gözlemlemesi yoluyla gelişir.

Görünür ortam, erişilebilir mobilyalar, çeşitli çalışma alanları ve serbest aktivite seçimi için sergilenen bilimsel olarak tasarlanmış malzemeleri içerir. Bu materyaller, hem pratik becerilere hem de soyut bilgilere yol açan somut keşifleri destekler. Bu tür bir keşif, eğitimli Montessori öğretmeni tarafından sunulan minimalist dersler ve ardından bireysel, işbirlikçi veya eşler arası olabilen uygulamalı, kendi kendine yönetilen ve kendi kendini düzelten öğrenme yoluyla başlatılır. Dayatılan bir günlük programın olmaması ve faaliyete mantıksal sınırların dahil edilmesi, bağımsızlığı, güveni, öz disiplini, karşılıklı saygıyı, sosyal bağlantıyı ve çevrenin idaresini destekleyen bir ortam meydana getirir.

Sonuç, olumlu davranışsal, ahlaki ve duygusal gelişimin yanı sıra sağlam bilişsel başarılarla karakterize edilen canlı bir öğrenme topluluğudur.

Montessori eğitim ile hedeflerimiz

Okulumuz, Dr. Maria Montessori tarafından insanın tam gelişimi için formüle edilen pedagojik ilkeleri ve uygulamaları özellikle aşağıdaki maddeler aracılığıyla desteklemek, yaymak ve çalışmalarını sürdürmektedir:

  1. Toplumda çocuğun haklarını gözetmek ve medeniyetin ilerlemesi için çocuğun önemini anlatmak;

  2. Çocuğun ailede, okulda ve toplumda doğal olarak gelişmesine yardımcı olmak için büyümenin doğal yasalarının bilinmesi;

  3. Çocuğun ahlaki onuru konusunda kamuoyunu uyandırmak ve kendiliğinden faaliyeti tam yetişkin insanı üreten işçi olarak çocuğa karşı yetişkin sorumluluğunun gerçek doğasını netleştirmek;

  4. Kendi faaliyetleri yoluyla tam normal gelişime ulaşana kadar birbirini izleyen büyüme aşamaları boyunca çocuğun kişiliğinin bağımsızlığını sağlayan Dr. Maria Montessori tarafından formüle edilen pedagojik ilkeleri ve uygulamayı yaymak ve desteklemek;

  5. Çocukların normal bir şekilde gelişmesi için mümkün olan her yerde fırsatlar sağlamak, böylece tüm yetişkinlerin çocuklarla uyum ve işbirliği içinde yeni bir hayata girmelerine yardımcı olmak; ve böylece insan yaşamının iki temel aşamasını birleştirerek, daha yüksek ve daha barışçıl bir medeniyete giden yolu açmak;

  6. Irk, din, siyasi ve toplumsal inanç ayrımı gözetmeksizin tüm dünyada çocuk haklarının tanınması için çaba gösterecek bir toplumsal hareket olarak işlev görmek; eğitim, insan hakları ve barışın gelişimini ilerleten diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

bottom of page